Lux Lux Hermeticum
On-line magijska oaza

FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   fchat fChat   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Wicca!?! (generalna diskusija)

Post new topic   Reply to topic    Lux Hermeticum Forum Index -> Wicca
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Fr.Phosphoros
Grand Inspector General
Grand Inspector General

PostPosted: Thu Mar 10, 2005 8:26 am    Post subject: Wicca!?! (generalna diskusija) Reply with quote

U ovo sam krajnje neupucen,ima li neko da mi pojasni sustinu vike i tako dalje?
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
stregone
Inspector Inquisitor
Inspector Inquisitor

PostPosted: Thu Mar 10, 2005 10:28 pm    Post subject: Reply with quote

Wicca je magijsko religijski kult nastao na ostrvu Man u Irskom moru!
Sagradjen na temeljima Druidskog koleza i obnovljene vesticije religije, po ukidanju zakona o zabrani bavljenja vesticarnjem(1950.); osnovan je od strane izvesne Ledy Olven, samoprozvanu reinkarnaciju Aradije(cerke boginje).
Wicca je moderni takoreci eklekticni sistem vesticarstva koji u prviplan istice paganizam, a onda versko ispoljenje, sintezu vise pravaca u magiji (kabale, srednjevekovne ceremonijalne magije, ciganske magije, folklornih obicaja, narodne magije i raznih vidova divinacije i alternativnih metoda lecenja).
Wicca, za razliku od tradicionalnog vesticarstva, sadrzi poseban stil (oblacenje, muziku, skupove i povezivanje u sindikate i drustva, unosenje novog doba i mogucnosti novog doba u magiji...)
E to je wicca, a ja nisam wicca!!!
-to je one karakteristike koja uglavnom ja znam, i neka mi niko ne zameri!
no mortal ever dreamed before.
Back to top
View user's profile Send private message
stregone
Inspector Inquisitor
Inspector Inquisitor

PostPosted: Mon Mar 14, 2005 11:27 pm    Post subject: Reply with quote

Wicca- je rec keltskog porekla i znaci MUDROST.
Druidi su je upotrebljavali da bi opisali svoju religiju.Witchcraft u izvornom znacenju prema tome znaci Zanatstvo Mudrosti.
U izvoru kada govorimo o wicca-i mislimo na vesticije tradicije koje svoje ucenje temelje na korenima druidizma.
Ali u moderna vremena ili u susretu novom dobu, wicca je poslata popularan naziv za sve eklekticne vesticije organizacije, poput: Tradicija Kristalnog meseca, Braca Zemlje, Izidina Zajednica, Ferafesija, Deca Artemide... i mnoge druge neopaganske organizacije.
Wiccom se jos nazivaju i tinejdjeri koji su, sveprisutnoscu medija (pogotovo pojavom serije Cari), povuceni practinom magijom i paganskom religijom.U predhodnom vremenu, interesovanje za wiccu isticali su pripadnici Gothic/Dark pokreta, mesajuci je sa vampirskim stilom i knjizevna dela na slicnoj tematici. Pa zato su wicca muzicke grupe u ovom periodu proglasene gothic-npr. Loreena McKennit, Blackmors Night, Incubus Sucubus.
Osamdesetih godina, posle hipi revolucije, pocinje da cveta interesovanje za wicca-om.Taj fazon, narocito su uzeli sledeci muzicki izvodjaci: Kate Bush, Sindy Lauper, Belinda Carlais, Stivi Niks... U to vreme se pojavljuju filmovi kao sto su: Elvira, Gospodarica Tame; Vestica Tinejdjerka; Popularna serija: Sabrina, Vestica tinejdjerka... U to vreme nastaje i Gothic pokret(odnosno razvija se i stil koji je posebno promovisao legende o crnim sabatima, i vesticijem izgledu, sto ce u kasnijem periodu doziveti preobrazaj u witch-vampire stil)!
no mortal ever dreamed before.
Back to top
ns_wiccan

PostPosted: Wed Mar 16, 2005 11:03 pm    Post subject: Reply with quote

Wicca je reč keltskog porekla i ima više značenja. NJom su se u stari vremenima (među keltima) zvali lokalni magovi i seoski mudraci koji su dobro poznavali prirodu i njene cikluse.
Ta reč izlazi iz upotrebe na veoma dug vremenski period, tačnije sve do odprilike 1949. godine kada je Gerald Gardner sastavio svoju religiju na osnovu raznih učenja.
Pre toga je on bio iniciran u New Forest Koven i veliki deo učenje iz baš tog kovena preneo u svoj.
On je, nešto pre nego što je napustio New Forest Koven (neki kažu da je bio izvačen) napisao i objavio knjigu pod nazivom "Ye Bok of Ye Art Magical" koju je kasnije on nazvao Knjigom Senki.
Gardnerova Wicca je doživela jednu reformu, nedugo nakon njenog sastavljanja. Tu reformu su sproveli Gerald Gardner i Visoka Sveštenica njegovog kovena, Doreen Valiente.
Nakon Geraldove smrti, vodeću ulogu u Wicca religiji preuzeo je Aleksandar Sanders, koji je sa svojom ženom, Maksin, Osnovao Aleksandrijsku tradiciju Wicce. Ovo je prvi put da se u Wicca religiji spominju tradicije. Wicca se podelila na dve tradicije Gardnerovsku, onu koja je u stvari original, i Aleksandrijsku, koja je prva kopija predhodne.
Sve ostale gube pravo značenje termina "Wicca religije" koje je dao Gerald Gardner.
Za popularizaciju Wicce, kao i za njenu sledeću transformaciju, odgovorni su Rejmond Bakland i Skot Kaningam. Oni polako uvode samostalnu praksu Wicca religije, a do tada je to bila religija koja se mogla praktikovati samo u okviru kovena. Takođe treba pomenuti da i Gardnerova i Aleksandrova tradicija Wicce prilikom inicijacije zahtevaju polaganje ekstremnih zakletva o tajnosti pa s toga se nemože tačno reći šta je u stvari "prava" Wicca.
Daljom komercijalizacijom se razvijeju novi ogranci Wicce koje to u stvari i nisu. Eklektička tradicije, kako je zovu, u opšte i nije Wicca, to je jedna sasvim nova religija. U stvari to je pojam koji objedinjuje mnooogo religija, s obzirom da svaka osoba sa takvim putem kroji svoju sopstvenu veru koja zaslužuje svoje posebno ime.
Wicca je religija koja u svom sastavu sadrži Veštinu, tj. Veštičarenje. Veštičarenje nije religija, već veština da se spoljašnji svet savije pod uticajem moći volje čoveka.
U Gardnerovoj i Aleksandrovoj Wicca tradiciji se poštuju samo dva božanstva, Bog i Boginja Wicce i obično im se daju imena Aradia i Cernnunos. U ostalim Wicca "tradicijama" se takođe poštuju kako muški, tako i ženski aspekt božansta (osim u Danic Wicca, a to je jedna feministička "Wicca tradicija" koja poštuje i priznaje samo Boginju) s time što im se daju imena bogova iz različitih pantenona. Neki Wiccani smatraju da su svi bogovi aspekti jednog Boga i da su sve boginje aspekti jedne Boginje, ali ima i onih koji smatraju različita božanstav posebnim i odvojenim jedno od drugog.
Takođe Wicani, bez obzira na tradiciju, svi smataju da je božanstvo (Bogi i boginja zajeno) čine Prirodu i da su ljudi samo deo te prirode.
Slave se Sabbati, proslave koje označavaju kretanje Točka Godine i izvode se u slavu Boga, i Esbate, tj. proslave punog Meseca i izvode se u čast Boginje.
Svi Wiccani svoje rituale održavaju unutar zaštitnog Kruga, koji služi kako bi se eliminisali spoljašnj uticaji i kako bi se sprečilo rasipanje podignute energije.

Sve je više ljudi koji "uče" Wicca religiju iz "pritučnika" tipa "naučite Wiccu za 10 minuta" i sličnih. Ti "Wiccani" se još nazivaju i Fluffy Bunny Wiccanima i prave su napasti. Oni vide samo svetlu stranu slike. Međutim Wicca ima i svoju tamnu strnu. To se vidi iz prikaza božanstva. Boginja se pojavljuje u tri oblika: Device(Maiden), Majke(Mother) i Starice(Crone). Ova tri oblika se posmatraju kao prelazi iz svetla (Devica)u tamu(Starica). Ova ti oblika se takođe mogu smatrati i progresivnim, ali oni imaju i svoju degresivnu stranu. Naime, postoji i četvrto lice Boginje, a to je Veštica ili čarobnica(Hag) koja se prožima kroz predhodan tri. Slično stanje je i sa Bogom. On se smatra Bogom sunca u jednom periodi godine a u drugom on je Gospodar Podzemlje i smrti.
Wicca je verski put. Ona nije kao i svaki drugi put.Ona vodi iz prividnog sveta svetlosti u tamu. ona je put na kojem se od početka osoba mora suočavati sa svojim unutršnjim demonima, pobeđivati iste i na taj način se iz korena menjati. To je put koji vodi kroz mračni pakao, da bi se na kraju puta, nakon smrti, spoznalo ono pravo svetlo.
View user's profile Send private message Send e-mail Yahoo Messenger
elf
Fellowcraft
Fellowcraft

PostPosted: Tue Mar 22, 2005 9:13 am    Post subject: Reply with quote

ns-ovo si stvarno sjajno srocio!
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
ns_wiccan

PostPosted: Tue Mar 22, 2005 2:46 pm    Post subject: Reply with quote

elf wrote:
ns-ovo si stvarno sjajno srocio!

Pa da. i ja sam se oduševio kako je ispalo Laughing [thinking]Koji sam ja narcis[/thinking]
Ovu temu sam u zadnje vreme pomalo proučavao. mislim da je važno da neko ko počinje, ili će možda početi, zna u stvari da razlikuje ono pravo od onog drugog (mada i to drugo može da bude dobro, nekada čak i bolje nego original).
View user's profile Send private message Send e-mail Yahoo Messenger
Popivoda
Master Architect
Master Architect

PostPosted: Fri May 06, 2005 1:50 pm    Post subject: Reply with quote

ja maštam da me razvediči zgodna vikanka
Nocturna
Phosphorosova Zena
Phosphorosova Zena

PostPosted: Thu May 12, 2005 5:54 pm    Post subject: Reply with quote

Ja razmisljam da sto pre vratim knjigu "Wicca", ono je bre... Laughing
Lenka

PostPosted: Sun Aug 14, 2005 5:18 pm    Post subject: Reply with quote

bolje je prodaj meni

http://paganizam.6.forumer.com/index.php
Back to top
Emina

PostPosted: Tue Mar 11, 2008 9:04 pm    Post subject: Reply with quote

Nabasala sam slučajno tražeči knjigu _ Gwydion-Vika-drevna religija veštica.
Pa rekoh da pozdravim ekipu sa haosfere.

Ima li tu među vama i nešto vještica?
Back to top
Emina

PostPosted: Tue Mar 11, 2008 9:29 pm    Post subject: Reply with quote

ns_wiccan wrote:
Ta reč izlazi iz upotrebe na veoma dug vremenski period, tačnije sve do odprilike 1949. godine kada je Gerald Gardner sastavio svoju religiju na osnovu raznih učenja.

Ma ne bih rekla da je Gardner sastavio svoju religiju - on je probudio drevno vještičarstvo pod novim nazivom. Gardnerova vika je oblik tradicionalnog koje unutar sebe doduše ima dodatke - no te dodatke raznih drugih struja ima i tradicionalno - ruku na srce, tradicionalno je tek nešto čišće.

ns_wiccan wrote:

Eklektička tradicije, kako je zovu, u opšte i nije Wicca, to je jedna sasvim nova religija.

Zapravo je wicca - jedina razlika je u tome da eklektičari ne vjeruju da je potrebna inicijacija da bi se vika mogla prakticirati. Zapravo se sve denominacije nakon Gardnera smatraju vikanskima - i one koje su oformljene u novo doba i prodaju se pod tradicionalno.
Back to top
Post new topic   Reply to topic    Lux Hermeticum Forum Index -> Wicca All times are GMT + 1 Hour

Page 1 of 1

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum